Moj internet dnevnik
alternativadobrozdravo
Blog
nedjelja, listopad 31, 2010
MED

Zbog odličnog sastava, med je jako kalorična i biološki vrijedna namirnica za sve, odnosno prirodni je izvor životne energije.

Med je prirodni proizvod kojeg stvaraju pčele, bilo preradom nektara ili medljike (medne rose).Boja okus i aroma meda ovise o cvjetnom nektaru iz kojeg je dobiven (lipa, kesten, vrijesak, djetelina, kadulja, akacija, mješavina cvijeća, lavanda, majčina dušica, suncokret i dr.

CIMET

Cimet je slatkasta mirodija finog okusa, koja se dobiva iz malog zimzelenog drveta sličnog lovoru. Začin se izrađuje iz njegove kore, time da se vanjska kora oguli i baca a unutrašnja se savija u štapiće promjera oko 2,5 cm, te se takva prodaje. Na tržište dolazi i mljeveni cimet u obliku praha. U svijetu postoji od 50 do 250 vrsta cimeta, ali su dvije glavne vrste: cejlonski cimet (cinnamomum zeylanicum) i kasija (cinnamomum cassia). U našim trgovinama najčešće nalazimo kasija cimet.

Minerali u cimetu: mangan, željezo, kalcij, bakar, cink ...Vitamini: C, K, B-6 (piridoksin), B-2 (riboflavin),

 

JABUČNI OCAT

Jabučni ocat se tradicionalno proizvodi od svježe istisnutog soka od jabuka, koji fermentira četiri do šest tjedana na sobnoj temperaturi.Obiluje mineralima i elementima u tragovima i to: kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, manganom, kalijem, a posebna mu je vrijednost obilje pektina.

Novija istraživanja potvrđuju cijeli niz pozitivnih svojstava jabuka, prvenstveno visok udio prehrambenih vlakana, fitokemikalijama flavonoida, minerala i vitamina.

                                     

KOD KOJIH SVE OBOLJENJA POMAŽE MED I CIMET:

Infekcija kože (ekcemi, lišajevi)                                                                     

- ista količina meda i cimetnog praha, u mlakoj vodi napravi se smjesa i stavlja na oboljela mjesta.

Prehlada  (sinusi i kronični kašalj)

- tri dana po jedna žličica meda, umješano sa jednom žličicom cimeta u šalici za čaj.

Mršavljenje

- pola sata prije doručka i prije spavanja u šalici za čaj prokuhanu vodu umiješati sa dve žličice meda i žličicom cimeta.

Umor

- rastvoriti u jednoj šalici za čaj pola žličice meda i cimeta, piti ujutro i poslje 3 sata.

Holesterol

- dvije žličice meda i tri žličice cimeta pomiješane sa 4,5 dcl čaja.

Bolest srca

- napraviti masu od meda i cimeta, jesti sa kruhom za doručak.

Artitis

- žlica meda sa dvije žlice mlake vode, dodati žličicu cimeta. Napraviti masu i masirati bolne dijelove tijela, također ujutro i navečer piti šalicu vruće vode sa dvije žlice meda i žličicu cimeta.

Rak  (želuca i kostiju)

- žličica cimeta i žlica meda tri puta dnevno.

Zubobolja

- napraviti masu od jedne čajne žlice cimetovog praha i pet čajnih žlica meda te staviti na bolni zub.

Infekcija mjehura

- u čaši mlake vode rastvoriti žličicu cimeta i žlicu meda.

Gubitak kose

- vruće maslinovo ulje, žlica meda i žličica cimeta, masom namazati kosu i ostaviti 15 minuta da odstoji i isprati kosu.

Zadah

- da bi se oslobodili neugodnog zadaha, treba svako jutro grkljati t.j. ispirati grlo toplom vodom u kojoj je prije otopljena žlica meda i cimeta.

KOD KOJIH SVE OBOLJENJA POMAŽE JABUČNI OCAT:

Nastojte popiti svaki dan dvije do šest čajnih žličica jabučnog octa sa vodom. Istraživanja su pokazala da jabučni ocat pomaže ojačati srce, stabilizira razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od mnogih vrsta raka. Ocat izbacuje toksine iz tijela i pomaže kod mršavljenja, a isto tako i visokog kolesterola.

Visok krvni tlak

- kalij, koji se nalazi u jabučnom octu, blagotvorno djeluje na srce i krvni tlak

Artritis

- osim toga, što pijete svaki dan nekoliko žlićica octa, može se natopiti bolno mjesto vrućom otopinom octa i vode, i to pola čaše octa na tri čaše vode

Karcinom

- ocat se može koristiti za prevenciju i liječenje karcinoma, jer spriječava rast kancerogenih stanica

Zatvor

- jabučni ocat sadrži pektin, koji potpomaže radu crijeva i spriječava zatvor

Mršavljenje

- da bi smršavili, metabolizam treba raditi dobro. Jabučni ocat čisti organizam i potpomaže probavi, time sagorijevaju masnoće i ne talože se u tijelu.

alternativa @ 15:57 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » tra 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Index.hr
Nema zapisa.